Papegaaien, Kaketoes en Parkieten

Papegaaien

Papegaaien, Kaketoes en Parkieten

Papegaaiachtigen

Forpus (Grijsrug Dwergpapegaai)

Latijnse naam:
Forpus coelestic

Afkomst:
van Mexico naar het zuiden tot Paraguay en Argentinië.

Levensduur:
Gemiddeld 20 jaar, maar ze kunnen ook ouder worden.

Grootte:
13 – 15 cm.

Geslachtsbepaling:
Het mannetje heeft blauwe veren op de rug en achter de ogen. De veren in het gezicht zijn heldergroen. Het vrouwtje is veel doffer van kleur, met soms een klein beetje blauw op de kop.

Jonge Vogels:
De veren worden helderder naarmate ze volwassen worden.

Voeding:
Zorg voor een uitstekende kwaliteit agapornisvoer, aangevuld met eivoer, kiemzaad, maagkiezel, vitamines en kalk. Geef ze ook veel diverse soorten groenvoer en fruit en wissel dit regelmatig af. Trosgierst mag af en toe als lekkernij gegeven worden.

Huisvesting:
De Forpussen zijn erg klein dus ideaal voor mensen die niet veel ruimte hebben voor een grote volière of grote kooi. Ook in de huiskamer zijn ze prettig gezelschap, zorg voor een ruime vogelkooi met veel takken en speeltjes.

Karakter:
De Forpus dwergpapegaai is de kleinste papegaai. Ze beschikken echter wel over de kenmerken van een papegaai en kunnen goed leren praten. Met de hand grootgebrachte jongen ontwikkelen zich tot aanhankelijke, sociale vogels. Ze zijn vrolijk en heel speels, en zullen snel gewend zijn aan u. Ze zijn niet luidruchtig en zullen algauw een belangrijke plaats innemen in het gezin.

Fropus
Forpus
Forpus