Papegaaien, Kaketoes en Parkieten

Parkieten

Papegaaien, Kaketoes en Parkieten

Parkieten

Catharina Parkiet

Latijnse naam:
Bolborhynchus Lineola.

Afkomst:
Zuid-Amerika, van Zuid Mexico tot West Panama.

Levensduur:

Grootte:
ca. 19 cm.

Geslachtsbepaling:
Het verschil tussen de seksen is te zien aan de staartuiteinden van de Catharina. Bij het mannetje zijn de staartuiteinden zwart gekleurd en bij de pop is dat maar een heel klein stukje zwart of het zwart ontbreekt helemaal. Het mannetje zijn snavel is groter als van de pop.

Jonge vogels:

Voeding:
Qua voedsel stelt de Catharinaparkiet geen hele hoge eisen, ze eten eivoer en een zadenmengsel voor de grotere parkietensoorten. Verder is eigen kiemzaad en maagkiezel een goede bijvoeding. Ook is een stukje fruit, in de vorm van bv een appel, is niet te versmaden.

Huisvesting:
Catharina parkieten zijn het ideale gezelschap voor in de huiskamer, maar ze kunnen ook in een volière gehouden worden. Een ruime vogelkooi met speeltjes is belangrijk.

Karakter:
Catharinaparkieten zijn hele sociale vogels die prima met andere tropische vogels gehouden kunnen worden. Ook tegenover elkaar zijn ze zeer verdraagzaam.  Ze houden van klimmen en klauteren dus zorg voor voldoende takken en speeltjes. Het zijn beslist geen “slopers” en het zijn geen luidruchtige vogels.

Catharina parkiet
Catharina parkiet
Catharina parkiet