Papegaaien, Kaketoes en Parkieten

Parkieten

Papegaaien, Kaketoes en Parkieten

Parkieten

Valkparkiet

Latijnse naam:
Nymphicus hollandicus
 
Afkomst:
Australië
 
Levensduur:
Gemiddeld 18 jaar, maar ze kunnen ook ouder worden.
 
Grootte:
30 cm.
 
Geslachtsbepaling:
Dit is moeilijk bij baby valkparkieten te zien, maar vrouwtjes hebben een doffere gezichtskleur en de onderkant van de staart is dwars gestreept. Vaak is het te zien aan het gedrag; mannetjes zingen meer en vertonen meer uitdagend gedrag dan de vrouwtjes.
 
Jonge Vogels:
Hetzelfde als oudere vogels, vaak iets doffer van kleur.
 
Voeding:
Zorg voor een goede kwaliteit parkietenvoer voor valkparkieten. Meng hier eivoer en maagkiezel doorheen. Ook is groenvoer en fruit erg belangrijk voor uw valkparkiet, zorg voor veel variatie. Vitamines en kalk mogen ook niet aan het menu ontbreken. Trosgierst mag gegeven worden als lekkernij.
 
Huisvesting:
Valkparkieten zijn ideaal gezelschap voor in de huiskamer, maar ze kunnen ook in een volière gehouden worden. Een ruime vogelkooi met veel speeltjes is belangrijk. Zorg voor een kooi met horizontale spijlen, ze zijn dol op klimmen in hun kooi.
 
Karakter:
De valkparkiet heeft zich ontwikkeld tot de populairste vogel voor in de huiskamer. Dit komt door hun opgewekte, vrolijke karakter, tevens zijn zij zachtaardig, ook naar andere vogels toe. Jonge valkparkieten met de hand grootgebracht worden zeer tam en zijn zeer geschikt voor in een gezin. Ze zijn vriendelijk en ook geschikt voor kinderen. Valkparkieten zijn in diverse soorten verkrijgbaar, enkele zijn de lutino valkparkiet, de geparelde valkparkiet en de grijze valkparkiet.

Valkparkiet
Valkparkiet
Valkparkiet